Image by Roman Kraft

LIFE COACHING

Soms loop je tegen moeilijkheden aan. Emoties zoals angst, boosheid, verdriet of onzekerheid kunnen je leven heel wat moeilijker maken. Ook omstandigheden zoals relatieproblemen, slaapproblemen of pesten of klachten als stress, vermoeidheid of hyperventilatie kunnen erg lastig zijn. Misschien kamp je met een burn-out of depressie?

Gesprekstherapie kan hierin ondersteuning of een oplossing bieden.

Ben je op zoek naar een empathische, optimistische vertrouwenspersoon?
Wil je jouw gedachten tot rust brengen?
Ik help je ongezonde stress onder controle te houden via relaxatie oefeningen en mentale training.

Daarnaast kan ik begeleiding bieden in:

  • Persoonlijke en professionele doelen verduidelijken en bereiken

  • Bedrijfsplannen maken

  • Werken aan het verbeteren van communicatieve vaardigheden

  • Werken aan het verbeteren van je zelfvertrouwen

  • Financiële onafhankelijkheid en veiligheid bereiken

  • Een balans vinden tussen werk en privé

  • Een nieuw bedrijf starten of een bestaand bedrijf laten groeien

leer je spierspanning, zwaartegevoel, je hartslag en ademhaling bewust ervaren. Bij bewust, gecontroleerd voelen, kan je controle krijgen over jouw orgaanfuncties. Autogene training staat voor: Verander je gedachten en jouw leven verandert.

Therapie of coaching kan nuttig zijn bij zeer veel uiteenlopende klachten, zowel emotioneel, psychisch als lichamelijk.
Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? En wat moet je weten over het therapieverloop?

 

GESPREKSTHERAPIE

Het kennismakingsgesprek

Deze ontmoeting dient ervoor om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Ik krijg een beeld van jouw verhaal en jouw klacht en jij krijgt een beeld van mijn werkwijze en mij als persoon.

Tijdens dit gesprek stellen we een hulpvraag op (waar worstel je mee) en een doel (wat wil je bereiken en hoe gaan we dat doen).

Tijdens dit gesprek kan je ook voelen of het 'klikt' tussen ons, wat heel belangrijk is voor een goed verloop. Als het goed voelt kunnen we samen op weg.

Het therapieverloop

Tijdens de volgende sessies gaan we dieper in op jouw hulpvraag. Dit kan op verschillende manieren (bijvoorbeeld door gesprek, door oefeningen, op een creatieve manier,...) afhankelijk van de therapievorm en de hulpvraag. Niet alle therapie is gesprekstherapie. Er zijn vele methoden. De aanpak kan ook verschillen van sessie tot sessie.

Belangrijk is dat jij je goed voelt bij de manier van werken.

Ik help jou om op een draagbare manier emoties te voelen, te kijken naar jezelf en inzichten te krijgen. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Na enkele therapeutische sessies kan je even stilstaan en nagaan of de werking en het contact goed voelt. Het is aangewezen om de therapie enkele sessies uit te proberen omdat je meestal wat moet wennen aan de nieuwe manier van omgaan met jezelf.

Een gezonde therapeutische relatie zorgt ervoor dat je terug volledig zelfstandig je leven in handen kan nemen. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de therapie om je goed te voelen.

Regelmaat & duurtijd

De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw gevoel. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook.

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoelang een therapeutisch proces duurt en hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken. Dat is afhankelijk van de klacht, de intensiteit, de regelmaat van afspraken, je budget,... Enkele sessies zijn vaak wel nodig voor je effect begint te voelen. Algemeen zou je kunnen stellen dat een therapieproces tussen 5 weken en een jaar verheldering zou moeten brengen. Langer kan nuttig en nodig zijn, afhankelijk van de klacht en jouw behoefte.

Je kiest zelf hoelang je in therapie gaat en wanneer je de therapie stopzet. Soms geef ik zelf aan dat het doel bereikt is en dat je zelfstandig verder kan. Je kan dit ook zelf aangeven wanneer dat goed voelt voor je.

Het leven gaat door

De inzichten, emoties en veranderingen die gebeuren binnen de therapieruimte kunnen vaak verhelderend, diepgaand en deugddoend zijn. Ze hebben uiteraard hun effect op je leven buiten de therapieruimte. Soms blijkt het echter minder makkelijk te zijn dan gedacht. Wat zo goed en duidelijk voelde tijdens de sessie, kan moeilijk en verwarrend lijken in je dagelijks leven. Gun jezelf de tijd en bespreek dit. Elke stap is er één.
Je omgeving (gezin, partner, collega's, vrienden of familie) merken vaak als eerste dat je verandert. Waarschijnlijk zullen zij blij zijn voor je dat je jezelf beter begint te voelen, maar dit is niet altijd zo duidelijk. Vaak is het moeilijker voor hen om te begrijpen wat je doormaakt, waarom je verandert en wat er nu van hen verwacht wordt. Dit kan weerstand en onbegrip geven. Hoewel ze dicht bij je staan, is dit jouw proces.

Praat erover. Deel je emoties, je ervaring, zowel van de sessies als van de periode erna. En sta ook open voor de gevoelens van de andere. Als dit allemaal moeilijk is, gun je omgeving dan gewoon de tijd om te wennen aan je nieuwe Ik.

Een nieuw evenwicht

Nu je jezelf beter voelt is het een kwestie van dit nieuwe evenwicht te bewaren. Het is 'in de buitenwereld' dat je opnieuw moet leven. Je hebt nu nieuwe inzichten en handvaten om je leven in handen te nemen.
De kans is groot dat je opnieuw wordt uitgedaagd en dat je soms het gevoel krijgt dat je terug opnieuw moet beginnen. Dit zijn leerrijke momenten. Probeer na te gaan wat je tijdens de therapie geholpen heeft. Heb je toch behoefte aan ondersteuning, aarzel dan niet om terug contact op te nemen, eventueel voor een éénmalige sessie.

Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!